Správa z podujatí Týždňa vedy a techniky 2023 na FEI UJS

6-12. novembra 2023 v rámci sérii podujatí Týždňa vedy a techniky sa uskutočnili na Fakulte ekonómie a informatiky rôzne podujatia.   

7. novembra od 10:00 hodín sa uskutočnila prednáška pána prof. Dr. József Poór, DSc. et al. o zrýchlenej transformácii trhu práce a vplyve technologického rozvoja. Pre spoločnosti a inštitúcie je čoraz dôležitejšie udržať si pracovnú silu a prilákať nové talenty, pričom pracovnej sily s potrebnou kvalifikáciou je čoraz menej. Všetky tieto efekty spôsobujú transformáciu trendov zamestnanosti a HR. Prednáška sa uskutočnila v rámci projektu VEGA č. 1/0688/21 - Výskum a analýza stratégií zamestnanosti v krajinách V4

8. novembra 2023 so začiatkom 13.00 hodín sa uskutočnila prednáška pána Ing. Ondrej Takáč, PhD., vedúci Katedry informatiky s názvom „Tvorba 3D modelov pomocou fotogrametrie”. Prednáška sa zameriaval na samotný spôsob tvorby 3D modelov a možnosti ich uplatnenia.

Od 13:30 hodín sa uskutočnila prednáška pána prof. Ing. Vladimír Gazda, PhD. s názvom „Sloboda – minúlosť, súčasnosť, budúcnosť”, ktorého hlavnou témou bola sloboda.

9. novembra 2023. od 11:30 hodín sa uskutočnila prednáška pána prof. András Molnár, PhD. s názvom „Detekcia rádioaktívneho žiarenia dronmi“. V súčasnej dobe drony v sebe nesú veľký potenciál ohľadom ich využitia v mnohých ako spoločenských tak aj vedeckých oblastiach. Jednou z týchto oblastí je ich využitie na detekciu rádioaktívneho žiarenia.

Od 13:30 hodín sa uskutočnila prednáška pána prof. László Szalay, DSc. s názvom „Prečo trvalo dve tisícročia, kým sa jeden matematický problém vyriešil? “. Riešenie problému z 3. storočia pred naším letopočtom spôsobovalo problémy až do 21. storočia, keď sa konečne podarilo výsledok získať pomocou počítača. V priebehu dlhých storočí vznikla teória riešenia tohto typu rovníc, ktorá je dodnes predmetom intenzívneho výskumu.                

So začiatkom 13:00 hodín sa uskutočnil workshop v rámci projektu č. Erasmus+ KA2 č. 2022-2-HU01-KA220-HED-000094859 s názvom „Potravinová alergia, potravinová intolerancia: mylné predstavy a dôkazy“.

Potravinové alergie a intolerancie v dnešnej dobe postihujú čoraz viac ľudí a sťažujú každodenný život. Existuje veľa mylných predstáv o rôznych chorobách tejto povahy. Okrem zdieľania výsledkov výskumu súvisiaceho s témou workshop poskytuje aj príležitosť na výmenu názorov a skúseností.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.